14.04.2017

NİSAN-ETKİNLİKLER



Vivaldi'nin Bayazit operasını biletiva da görünce merak edip aldım.


1735 yılında Antonio Vivaldi tarafından Verona karnavalı için Agostino Pioven’in librettosu üzerine bestelenen “Bajazet” (Yıldırım Bayezid) operası Osmanlı sultanı Yıldırım Bayezid’in Timur tarafından esir edilmesini ve sonraki hayatından yola çıkarak kurgulanmış hikayesi, sevginin nefrete karşı kazandığı zaferi anlatıyor. 

Timurlenk, Bayezid’e karşı büyük bir zafer kazanır ve onu tutsak eder. Ancak Timurlenk, daha önceden Trabzon Prensesi Iren’e evlenme sözü vermiş olmasına rağmen, Bayezid’in kızı Asteria ile evlenmek istemektedir. Bu durum üzerine Timurlenk, Iren’i Bizans müttefiği Andronicus’a bırakır ve onunla birlikte olmasını ister. Fakat Andronicus da Asteria’yı sevmektedir. Bayezid, kızının ihanetine çok kızar, ancak Asteria ona Timurlenk’i evlendikleri gece bıçaklayacağını söyler ve planını anlatır. Ne var ki plan ortaya çıkar ve baba ile kızı hapse atılır. Daha sonra Timurlenk, Asteria’yı yanına köle olarak alır. Asteria, Timurlenk’e hizmet ederken onu zehirlemeyi planlar, ancak Iren Timurlenk’i tam zamanında uyarır. Bunun üzerine Timurlenk Iren’e yeni bir evlilik sözü verir. Bu sırada Bayezid kendini zehirleyerek öldürür. Asteria da Timurlenk’in huzuruna çıkarak kendisini öldürmesini ister. Ancak Timurlenk Asteria’yı affeder, onu ve Bizans tacını Andronicus’a verir




İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin genç  proje grubu Modern Dans Topluluğu İstanbul ( MDTİst), özel bir prodüksiyonla kuruluşunun 7. yılında İstanbul seyircisi ile buluşuyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin tanınmış koreografı Aysun Aslan’ın uzun bir aradan sonra sahnelere dönüşüne ev sahipliği yapacak. Bir dünya klasiği olan Giselle balesi, Jizel ismi ile, bulunduğumuz coğrafyaya has, günümüz sosyal dokusunda örülen bir form ile sahnelenecek. Albrecht, Giselle, Hilarion, Myrtha gibi klasik karakterlerin, Alb, Jizel, Hila, Mirta olarak tanımlandığı bu farklı Jizel dünyasının güncelliği, Adolphe Adam’ın müziğinin tarihi değeri ile bütünleşiyor.


Jizel’in çağdaş kostüm tasarımı Ayşegül Alev’e, yalın sahne tasarımı Ferhat Karakaya’ya, ışık tasarımı Kerem Çetinel’e, görsel tasarımlar ise Yaşar Saraçoğlu’na ait.


Türkiye'nin ilk özel Dans Topluluğu Türkuaz'ı kurarak modern dansın yaygınlaşmasında öncü olan Aysun Aslan, uzun bir aradan sonra sahnelere döndüğü "Giselle" balesini, özel modern dans drama adaptasyonu ile bulunulan coğrafyaya has, günün sosyal dokusunda form bulan bir esere dönüştürdü. Çağdaş kostüm tasarımını Ayşegül Alev, yalın sahne tasarımını Ferhat Karakaya, ışık tasarımını Kerem Çetinel ve görsel tasarımlarını Yaşar Saraçoğlu'nun yaptığı eser Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat'ta seyirciyle buluştu.


Jizel, annesi Berte ile birlikte kuaförlük yaparak hayatını kazanan saf bir kızdır ve yaşadığı mahallenin delikanlısı Hila'nın ısrarlı aşkından çok rahatsızdır. Özel kuaför olarak gittiği bir köşkün yakışıklı oğlu Alb'e abayı yakar ve onunla  gizli gizli buluşmaktadır. Bu buluşmalardan birinde Alb, taktığı nişan yüzüğüyle genç kızın iyice aklını başından alır. Genç kızı sürekli izlediği için yüzük meselesini öğrenen Hila, olayı vakit geçirmeden Jizel'in annesine yetiştirir. Alb'le aralarındaki sınıf farkının felaket getireceğine inanan Berte çok üzülür. Ama Alb'den vazgeçmesi konusunda ne kadar nasihat ederse etsin, Jizel'in umurunda bile değildir.





Alman asıllı Fransız müzisyen, opera ve operet bestecisi Jacques Offenbach'ın "Güzel Helen" (La Belle Helene) isimli opereti, Türkiye'de ilk kez sanatseverlerle buluştu. 
İstanbul Devlet Opera ve Bale'since, Murat Göksu tarafından sahneye konulan eser; Süreyya Operasında sahnelendi. Serdar Yalçın'ın orkestra şefi olarak görev yaptığı eserde, koro şefliğini Paolo Villa, dekor tasarımını Zeki Sarayoğlu, kostüm tasarımını Serdar Başbuğ, ışık tasarımını ise Ahmet Defne üstlendi.
İlk kez 17 Aralık 1864'te Paris'teki Theatre des Varietes'de sahnelenen operet, Truva Savaşı'na neden olan Truva Kralı'nın oğlu Paris ile Isparta Kraliçesi ve Menelaos'un eşi Helen'in, kaçış hikayesini gülünç bir şekilde ele alıyor. Eserde, "Paris" rolünü Caner Akın ile Ahmet Baykara canlandırırken, Helene'i Şebnem Ağrıdağ ve Hande Soner Ürben, Menelaos'u Cenk Bıyık ve Çağrı Köktekin, Agamemnon'u Alper Göçeri ve Kevork Tavityan, Calchas'ı Zafer Erdaş ve Ufuk Karakoç, Oreste'yi Nesrin Gönüldağ ve Deniz Erdoğan Likos, Achille'i Serkan Bodur ve Yoel Keşap, Bacchis'i Banu Ergün ve Funda Güllü, Leaena'yi Peyman Dorkan ve Zeynep Halvaşi, Parthenis'i Betül Görgülü ve Şöhret İnanç dönüşümlü olarak oynayacak.


Hiç yorum yok: