13.02.2017

ŞUBAT 2017-ETKİNLİKLER

TRİO ANDANTE KONSERİ




Karnaval radyolarında günün sorusunu bildim ve çift kişilik konser bileti kazandım. Trio Andante Leyla Gencer Opera Salonunda Bakırköyde açılmış bir sahne.  Oda müziği ülkemizde pek tercih edilen bir tür değil. Konser pazar akşam saatlerinde olmasına rağmen salon doluydu. (12şubat) 

Piyanist Şevki Karayel,  kemancı Nilgün Yüksel ve viyolonselci Indira Mas’la bir araya gelerek kurduğu Trio Andante, gecemize renk getirdi diyebilirim.


Johannes Brahms’ın oda müziği alanının klasikleşmiş yapıtlarından Op. 8 Piyanolu Üçlüsüyle Astor Piazzolla’nın Mevsimler adlı sevilen eserini seslendirdiler.



UYUYAN GÜZEL BALESİ



Çaykovski ile efsane klasik bale koreografı Marius Petipa’nın işbirliği ile, 1890 yılında ilk kez St. Petersburg’da sahnelenir.  Eser halen dünyada bir çok topluluğun repertuvarında yer almakta ve popülerliğini günümüzde de korumaktadır.  İstanbul Devlet Opera ve Balesi; Baş Koreografı Ayşem Sunal Savaşkurt, eserin İstanbul’da en son sahnelenişinden 20 yıl geçmiş olduğunu ve İstanbul seyircisinin eseri özlemiş olduğunu düşünerek, 'Uyuyan Güzel’i sahneleme kararı almış. Keyifle izlediğim bir baleydi. Konusu ise;  kötü kalpli peri, yeni doğan prensesin vaftiz törenine davetsiz olarak katılır. Davet edilmediği için Prenses’i lanetler. Prenses, 16’ncı yaş gününde parmağına iğne batacak ve ölecektir. Ancak Leylak perisi laneti hafifletir. Prenses, parmağına iğne battıktan sonra yüz yıl uyur ve bir prensin öpücüğüyle hayata döner.

KAHVE KANTATI OPERETİ




Kahve Kantatı’nın librettosunu, Bach’ın yakın arkadaşı Picander takma adlı ile tanınan Christian Friedrich Henrici (1700-1764) yazmıştır. Eser, o yıllarda bütün Avrupa’ya yayılan kahve bağımlılığını ele alır. Kızını kahve içme alışkanlığından vazgeçirmeye çalışan bir baba ve onun kahve tiryakisi kızı karakterleri aracılığıyla bu problemi nükteli bir üslup ile anlatır. Eserin hemen başında bir anlatıcı, dinleyicilere sessiz olmaları ve dikkatle dinlemeleri gerektiğini söyledikten sonra yerini baba-kıza bırakır. Bu kısım, Orta Oyunu’nun mukaddime’sini anımsatır ve Ortaçağ tiyatrosundan miras kaldığı düşünülür.


Üç şarkıcının birlikte söylediği, kahve içmenin normal olduğunu ilan eden bir trio ile eser biter. Kahve Kantantı’nda  şan partilerini tenor, soprano ve bariton sesler söyler.

Kantat olarak sınıflandırılmasına rağmen aslında küçük bir komik operadır.Genel olarak o dönem Leipzig'de sosyal bir problem olmuş kahve bağımlılığını hicivsel bir dille anlatır. hoştu, zevkle izledik. 









    Hiç yorum yok: